Óvjuk gyermekeinket az interneten!

Az Internetre és a TV-re nem kell mumusként tekinteni, hiszen kikerülhetetlenek és sok esetben hasznosak, nem csak a mi életünkben, de a gyerekek számára is. A problémák megelőzéséhez pedig nem elhanyagolható a gyerekekkel való nyílt kommunikáció és az edukáció, hiszen a legnagyobb szűrök ők maguk. Ha tudják mit szabad és mit nem, illetve mernek segítséget kérni ha bajba kerülnek, akkor együtt sikeresen átvészelhető ez az érzékeny időszak.

Természetesen mindenki igyekszik lefektetni a szabályokat és megtanítani az utódoknak, mikor és mit lehet nézni a TV-ben, valamint az Interneten. Ennek ellenére sokszor még mi magunk is belefutunk kéretlen tartalmakba vagy csábulunk el egy-egy hirdetés láttán. Hát még a gyerekek! Elég egy hangzatos cím vagy kép, és máris olyat látnak, olvasnak, ami nem éppen nekik való. Ezért fontos, hogy technikailag is el tudjuk zárni előlük azokat a – főleg pornográf vagy erőszakos – tartalmakat, amelyeket károsnak tartunk.

A digitális kábeltelevíziós szolgáltatásoknál több lehetőség kínálkozik annak megakadályozására, hogy gyermeke a nem kívánt tartalmakhoz hozzáférjen. Előfizetőink rendelkezésére áll a vételt biztosító készülékek, az úgynevezett set-top-boxok beépített gyerekzár-funkciója, mellyel akár az egyes csatornákhoz való hozzáférést, akár a korhatár-besorolással ellátott műsorok megtekintését is szabályozhatja.

A modern tévéken már szintén tudunk gyerekzárat használni. Számtalan típusú és márkájú tévé kapható az üzletekben, amelyek – a gyártótól függően – más és más tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért új készülék vásárlásánál feltétlenül érdeklődjön a televízió által nyújtott gyerekzár-szolgáltatásokról.

Ma már több módon is tudjuk ellenőrizni, milyen tartalmakat és mennyit fogyasztanak gyerekeink. Vannak olyan szoftverek, amelyek nem korlátozzák ugyan a neten való keresgélést, de a szülő nyomon tudja követni, ha kéretlen tartalom felé irányul a kicsik figyelme. Ha ez túl „kémkedően” hangzik, akkor vannak olyan programok is, amelyek az Interneten töltött időt korlátozzák, vagy segítik megakadályozni a személyes adatok kiszivárgását.

Mindenképp ajánljuk, hogy Telepítsen szűrőprogramot a gépre, mely képes blokkolni a felnőtt-tartalmakat. A beépített szülői felügyelet funkció egy jelszó segítségével teszi lehetővé a szülők által nemkívánatosnak tartott oldalak letiltását. A legnépszerűbb szűrő szoftverekről itt talál egy praktikus összefoglalót: http://nmhh.hu/dokumentum/173242/szuroszoftverek.pdf